Monitoring temperatury przy transporcie
Polska technologia wspiera włoskich przedsiębiorców
Zabezpieczenie łańcucha zimna to dla wielu branż klucz do sprawnego funkcjonowania. W gastronomii, przetwórstwie, handlu, medycynie i oczywiście w transporcie, bieżąca kontrola temperatury pozwala na utrzymanie towarów we właściwych, często ściśle określonych przez przepisy warunkach.
Pomiar odbywa się bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym | Fot. Blulog
Produkty z wymienionych wyżej branż wymagają nie tylko odpowiedniej temperatury w momencie przechowywania, ale przede wszystkim bieżącej kontroli nad jej utrzymaniem, co stanowi szczególne wyzwanie w przypadku działalności na większą skalę. Systemowy sposób na kontrolę temperatury znalazła polska firma Blulog, która wdrożyła swój patent specjalnych rejestratorów w firmach i instytucjach z 78 miast na świecie. Jednym z europejskich krajów, gdzie Blulog może pochwalić się owocną współpracą są Włochy - dzięki partnerstwu z Just Italy.
Jak to działa? Wdrożenie systemowego rozwiązania monitoringu temperatury jest korzystne z uwagi na oszczędność czasu, który musieli przeznaczyć pracownicy na wykonywanie ręcznych pomiarów, ale też pewność co do precyzji oraz kontroli w trakcie całego okresu przechowywania lub transportu. W przypadku różnych branż pozwala to uchronić odbiorców końcowych przed przykrymi konsekwencjami, najczęściej zdrowotnymi.
Istotą konceptu Bluloga są rejestratory wielkości karty kredytowej, które wykorzystują technologię machine to machine, czyli komunikację pomiędzy urządzeniami. Pomiar odbywa się bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym, a na ewentualne odstępstwa można od razu zareagować po otrzymaniu alertu – mówi Jérémy Laurens, CEO w firmie Blulog. W zależności od potrzeb do wyboru są dwa rodzaje technologii – NFC (szybki, krótkozasięgowy przesył danych) oraz RF (radiowy przesył danych).
Transport ryb. Polska technologia sprawdza się we Włoszech w kilku sektorach dzięki pośrednictwu Just Italy, firmie zajmującej się wdrażaniem nowoczesnych technologii (chipów, czujników, rejestratorów). Jednym z nich jest transport oraz przechowywanie ryb i owoców morza przez sieć Eurofish. Temperatura odgrywa kluczową rolę w procesie dystrybucji towaru. Od połowu przez proces pakowania aż do obróbki przez konsumenta powinna być ona utrzymywana w przedziale od 0 do 4°C. Przekroczenie jej sprzyja rozwojowi mikrobów i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia spożywającego. W trakcie transportu system Blulog jest zsynchronizowany z urządzeniami TomTom, co dodatkowo usprawnia bieżącą pracę.
I tak efektywna współpraca pozwala zabezpieczyć łańcuch dostaw w codziennej pracy Delicius, przedsiębiorstwa dostarczającego produkty rybne w pięciu krajach basenu Morza Śródziemnego. Bezpośrednio po połowie ryby umieszcza się w dużych drewnianych beczkach, pokrytych warstwami soli. Po miesiącach solone sardele są starannie konfekcjonowane, pakowane ręcznie i wysyłane.
Wszystkie fazy przetwarzania są ściśle monitorowane przez wysoko wykwalifikowany personel wspierany nowoczesnymi technologiami, które dostarczamy wraz z Blulog. Dzięki powiadomieniom SMS i e-mail oraz spersonalizowanemu systemowi przedstawiciele firmy Delicius wiedzą natychmiast o anomaliach, które mogą wpłynąć na jakość ich produktów – mówi Fabio Coscarella, CEO w Just Italy.